IJsjes, al eeuwen lang een verwennerij!

De geschiedenis van ijs gaat terug naar de tijd van de Romeinen, waar men de allereerste keer sprak van een sorbet. De Romeinen waren er verzot op en serveerden hun gasten diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.


Tijdens de overgang van de Romeinen naar de middeleeuwen ging er veel van de kennis verloren. De Arabieren namen de geheimen over en verfijnden ze. Het is ook geen toeval dat Sicilië, dat aan de grens van het Arabische rijk lag, de traditie van ijs overnam.


Roomijs werd zo populair in Italië, dat het vroeg om een grootschalige bereiding. In 1686 vestigde Procopio Coltelli, afkomstig uit Sicilië, zich in Parijs en startte een semi-industriële ijsfabriek op. Al gauw was zijn salon internationaal bekend. Zelfs Napoleon, Chopin, Balzac en Voltaire kwamen er over de vloer.


Heb je zelf zin in heerlijk Italiaans schepijs? Check dan www.ijscobar.com voor de heerlijke ijsvariaties die je in Goor halen kunt! 

      bron: wikipedia


Reactie schrijven

Commentaren: 0