De Smidse: Altijd een eigen Schoolfeestsfeer

“Wie doot hetzelfde as veurig joar en ut joar doarveur en doarveur…”

Tijdens het geanimeerde gesprek in de achterzaal van Bar Bistro d’Olde Smidse komt medewerkster Monique naar achteren met de mededeling dat assistentie gewenst is. Ben Kuenenger en Glenn Begieneman veren op en vliegen naar het eetcafé. Wij zien een leger verklede jongeren aangevoerd door een kolossale aardbei en een statige indiaan. De muziek gaat harder en de tapkraan ver en permanent open. Einde interview.

 

“We proberen altijd direct in te spelen op de situatie, hoe gek ook.” Het is net daarvoor gezegd door het duo dat tezamen het verleden, heden en de toekomst vormt van het inmiddels 36-jaar oude horecabolwerk in het centrum van Goor.

 

De avontuurlijke Achterhoeker Ben Kuenenger krijgt in de jaren zeventig verkering met de Goorse Yvonne Stevens en samen besluiten ze om het vroegere eethuis Victoria van Jan Holtmaat over te nemen. Het is februari van het jaar 1977 en het kleine restaurantje heet op dat moment Le Baroque en wordt bestierd door een Haags echtpaar. Ben en Yvonne dopen het etablissement direct om tot Bar Bistro d’Olde Smidse naar de ‘Eerste Goorsche Smederij’ van ‘Baasje’ Geelen. Direct gaat het roer om. Er worden gekke feesten georganiseerd en al in het tweede jaar wordt de eerste uitbouw gerealiseerd. “Het was altijd wel druk hier, maar toen we begonnen met themaavonden zoals pyjamaparty’s en maffiafeesten hingen ze er helemaal met de poten uit”, aldus Ben.

 

Glenn Begieneman is sinds zijn veertiende in d’Olde Smidse te vinden. De inmiddels 27-jarige Gorenaar begon als afwashulp, maar staat aan de vooravond van zijn derde Schoolfeest als bedrijfsleider van het stijlvolle café. “Eigenlijk zijn we het verlengstuk van de Tent geworden”, vindt Begieneman. Buiten muziek en altijd een tapwagen. “Maar dat was altijd al zo”, haakt Kuenenger er meteen op in. “Holtmaat had het altijd al met het ‘vrett’n en zoep’n’. Dan lagen ze hier in de tuin karbonades te eten. Die tuin van Holtmaat was wereldberoemd in Goor.”

 

Ben Kuenenger, inmiddels een krasse zestiger, is immer op zoek geweest naar uitdagingen en runde op het moment dat hij in Goor begon ook nog een camping op Texel. Later nam hij in het Oostenrijkse Kaprun een après skihut over met de veelzeggende naam ‘Zum schnell am bier.’ “Dat was mooi. We begonnen daar met Hollands bier dat snel getapt kon worden. Hoefden de mensen niet lang te wachten. Het was direct raak. Ook introduceerden we daar de ‘meter bier’.” Met vriend en beroemd discjockey Jeroen Hilgenberg (Ohio) kocht hij een café in het Spaanse Malgrat de Mar: Annie’s verjaardag. Ook dat bleek een hit onder de toeristen. Het waren tijdelijke projecten die niet langer dan een jaar of vijf mochten duren. “Dan moest er weer wat anders komen. Alleen De Smidse is voor altijd. Dat is de basis.”

 

Het feestsfeertje uit Kaprun en Malgrat de Mar hangt tijdens het Schoolfeest ook bij d’Olde Smidse. Glenn Begieneman heeft opnieuw DJ Rob Toonen van Slam!FM weten te strikken, die op zaterdag en zondag zijn plaatjes zal draaien. “Het is bij lange na niet allemaal top 40, maar het is veel meer oude rock en dansnummers. Dat gaat van Skik tot de Rolling Stones en van Eddy Wally tot The Eagles, het kan dus echt alle kanten op”, zegt Begieneman uitnodigend.

Nu 23 jaar geleden ligt de uitdaging voor Kuenenger om de hoek. Hij kan café De Ster overnemen en aarzelt niet lang. Een legendarische periode die veel veertigers en vijftigers van nu zich nog goed kunnen herinneren, is geboren. De achterzaal wordt ‘The Starclub’ en op de zaterdagavonden treedt de vaderlandse muziektop op in Goor, zoals Herman Brood, The Nits en Vitesse. Laatstgenoemde band trad ook ooit spontaan op met het toen immens populaire Doe Maar bij De Ster. “Die gasten waren onderweg en wisten dat Vitesse bij ons zat. Toen besloten ze om even langs te komen voor een jamsessie. Geweldig was dat.”

 

Artiesten van diverse pluimage waren en zijn ook te zien bij d’Olde Smidse. “Zoals een paar jaar geleden na de kinderoptocht”, zegt Begieneman. “Er kwamen drie jongens met het syndroom van Down langslopen. Die pakten de microfoon en begonnen allerlei liedjes mee te zingen. Het werd een geweldig feest en de jongens wilden niet meer weg. Ze moesten echt door hun begeleider mee worden gesleurd. De Jostiband kon er jaloers op zijn.” Het geeft een beeld van de spontane feestjes bij het etablissement aan de Grotestraat. “Je kunt de meest fantastische dingen uitdenken en dan vinden ze er geen zak aan, maar dan komen ze vanaf De Tapperij met een caravan aanslepen en is het één groot feest. Het is niet breken, het is niet vervelend, maar gewoon ongein”, zegt Begieneman.

 

Nadat De Ster wordt verkocht aan nu wijlen ‘Jan van de Zon’ concentreren de zaken zich voor Ben Kuenenger weer meer op de Smidse dat tot die tijd altijd bleef floreren onder auspiciën van rots in de branding en inmiddels ex-vrouw Yvonne. Later stort hij zich nog één keer op een nieuwe uitdaging. Dancing De Zon wordt nieuw leven in geblazen met Bart Bolink en Han Hondeveld. “Ook daar hebben we toestanden beleeft zeg. We deden gekke acties zoals het verloten van een auto met oud en nieuw die op het dak stond.”

 

Terug naar de moeder aller feesten. Wat is Schoolfeest voor Glenn Begieneman? “Ik ben geen echte Schoolfeestvierder. Die paar uurtjes op donderdagavond met het Goorse volk vind ik heel leuk en op vrijdagavond bij De Ster om oude klasgenoten een hand te schudden. Op zondagavond gaan we met het personeel de Tent in.” Begieneman geniet vooral in zijn kroeg. “Hier hangt een ongedwongen sfeer. Of je nou 16 bent of 62, iedereen is hier thuis.”

 

Anno 2013 is Ben Kuenenger nog immer ondernemend en concentreert hij zich op uitdagingen bij de eigen Smidse, zoals de IJscobar. Schoolfeest is voor hem als altijd, maar wel speciaal. “Ik ben op veel plekken geweest, maar ik ken niet veel feesten die zo leven als het Schoolfeest hier. Ik zei altijd: Al zet ze een oale bandrecorder in de Tente, vol is e toch wa.” Bij De Smidse geniet hij van het eigen sfeertje. “Er komen hier mensen van alle rangen en standen, ook met Schoolfeest.” Topdrukte voor en na het borreluurtje, spitsuur tijdens de optochten en gekke feesten met rare straatacties en eigen muzikanten. Het is inmiddels routine geworden. “Wie doot hetzelfde as veurig joar en ut joar doarveur en doarveur…”

 

Bron: 

www.schoolenvolksfeestgoor.nl/krant

Reactie schrijven

Commentaren: 0